Når du ser fjernsyn, film eller serier i din stue, er lydbilledet som du nok ved den halve oplevelse. Derfor er det vigtigt, at du kender til de forskellige lydformater, og hvad de har at sige for dig. Og hvis dit fjernsyn ikke understøtter formaterne, så gør den bedste soundbar på markedet det.
Dolby Digital
Dolby Digital, oprindeligt kaldet Dolby AC-3, er et lydkodeks der reducerer den mængde data, der er nødvendig for at kunne producere lyd i høj kvalitet. Dolby Digital har fem kanaler i fuld båndbredde: højre og venstre front, center speaker samt højre og venstre bag. Altså et lydbillede i fuldt surround.
Dolby siger, at deres kodeks er mere effektivt og lyder endnu bedre end DTS-kodekset. Selv ved en lavere bit-rate. Det er der selvfølgeligt delte meninger om. Det må være en personlig præference.
DTS
DTS er den største konkurrent til Dolby Digital kodekset. DTS er kodet til at kunne håndtere en noget højere bit-rate, og derfor mener nogle eksperter at DTS råder over en bedre kvalitet. Andre mener at Dolby Digital teknologien er mere avanceret og producerer en bedre lyd ved en lav bit-rate.
DTS har, ligesom Dolby Digital, tre front-kanaler (højre, venstre og center). Men i stedet for at have én samlet surroundkanal, benytter DTS sig af separate kanaler til højre og venstre side.
Dolby Atmos
Dolby Atmos tager dig skridtet videre ift. en almindelig lytteoplevelse. Denne teknologi sætter dig i midten af musikken eller filmlyden på en helt ny, og mere rummelig måde. Med Dolby Atmos får du en af de bedste lydoplevelser fra dine film. Lyden kommer ikke kun fra siderne men også ovenfra.
Det vil altså sige, at du kommer til at opleve dine film og serier i fuld 3D-lyd. Producerne af filmene kan nemlig placere lyde, hvor de ville optræde i virkeligheden. Lige så hårene rejser sig i nakken.
Auro-3D
Ved at omslutte lytteren i en kokon af realistisk lyd, skaber Auro-3D en følelse af, rent faktisk, at være til stede i lyden. Lige midt i kampens hede på slagmarken, eller med i det kolde dyb på det åbne hav. Teknologien virker på samme måde som Dolby Atmos, ved også at have højde på lyden.
Dette er dog et noget mere avanceret format, der typisk kræver mere end 20 højttalerenheder for at kunne fungere optimalt. Så det er ikke lige et system der passer ind i de fleste dagligstuer.