Træ der står ude kræver træpleje og træbeskyttelse, for kunne holde til det danske klima. Bruger du ikke træbeskyttelse, bliver træet ret hurtigt angrebet af skimmel, råd og mug, der langsomt nedbryder træet. Træbeskyttelse både beskytter og plejer træet, og så kan det også tjene et mere æstetisk formål.

 

Træbeskyttelse er blandt andet en generel en betegnelse for produkter, som du bruger til at behandle og beskytte dit træværk. Det kan være olie, lak og maling, som er tre klassiske typer for træbeskyttelse. Det kan også være du beskytter dit træ med aluminiumsprofiler der bukkes rundt om træet, så det ikke bliver vådt og fugtigt eller der kan være udhæng og træet er dækket af et tag så det aldrig kommer i direkte vand, så er det ikke som sådan nødvendigt at smører maling på for at træet skal holde.

Men er dit træ udsat for vind og vejr, er det en god ide at give det en omgang træmaling sådan det holder længere, det er trods alt nemmere at male end at udskifte træet. Vi ved at årstider, temperaturer og andre faktorer, der har indflydelse på at male udendørs træværk, med det omskiften vejr vi har i Danmark.

 

Udendørs træmalingsmidlerne til for at beskyttelse mod råd og svamp, så er den også tilsat i middel der dræber råd og svamp, hvis der skulle være noget af det på træet i forvejen, men det er en god ide at algebehandle i forvejen for at være sikker på du ikke pakker dårligt træ inde og gør ondt værrer. Det er en dårlig idé, at dække skader i træet  med frisk udendørs maling. Skader skal udbedres, derefter maler du ovenpå træ der er sundt og klar til en omgang træmaling. Derudover skal du regnøre træet, det er ligeledes en dårlig ide at male ovenpå beskidt træ, det skal vaskes med trærens, skylles og tørre. Derefter maler du ovenpå.

 

Du kan vælge mellem den transparente, træolie eller den heldækkende udendørsmaling Hvad du vælger  kommer helt an på, hvilket resultat du vil have, det har samtidig en del at gøre med holdbarheden også. Den transparente træbeskyttelse gør at du stadig kan se det naturlige udseende af dit træ, og er rigtig god på lodrette overflader da der ikke står vand og det tørrer ret hurtigt efter det er blevet vådt. Den holder som regel længere end træolie, som til gengæld er fantastisk til at fremhæve træets struktur. Træolie gør at du får lidt glans frem i træet, men det holder som regel ikke sønderligt længe. Heldækkende træbeskyttelse lukker træet inde, og træet er beskyttet så længe malingen ikke revner, det kan holde temmeligt længe, nogle gange op til 15 år under særlige forhold.  Men du kan ikke rigtigt se træets struktur længer.