Lænestolen er stedet, hvor vi slapper af efter en lang dag – f.eks. med en god bog eller en film. Det kalder derfor på en komfortabel lænestol, hvor kroppen kan restituere ordentligt. Men hvad er den rette lænestol egentlig? Det er ikke helt nemt at finde ud af. Der er nemlig mange centrale forhold og funktioner, der skal tages stilling til. Alle de spørgsmål tager vi stilling til i denne guide, hvor vi giver dig gode tips til at finde den helt perfekte lænestol til dig.

Lænestolens formål

Det første, du bør overveje, når du vil have en ny lænestol er, hvilket formål den skal tjene. Hvad vil du bruge den til? Skal den bare stå i et hjørne og være udgangspunktet for din personlige hyggekrog eller skal den placeres midt i rummet med andre møbler og lægge op til dialog og socialt samvær? Når du først har afklaret det specifikke formål, kan du nemmere beslutte dig for stolens konkrete udformning, visuelle udtryk, funktionalitet og naturligvis også placeringen i rummet.

En del af indretningen eller et enkeltstående element?

Et andet spørgsmål er, om lænestolen skal integreres i hjemmets øvrige indretning eller om den skal fungere som et enkeltstående visuelt statement. Du kan altså på den ene side gå efter at stolen er diskret og passer ind i indretningen eller du kan gå efter en højtråbende lænestol, der skiller sig ud.

Komfort eller visuelt udtryk?

Det er også vigtigt at du finder ud af, om du primært lægger vægt på komfort og velbehag (hvis det f.eks. skal være din hyggestol) eller om det mere handler om at finde en pæn stol. I mange tilfælde vil det være ”både og” i stedet for ”enten eller”, men det er stadig vigtigt, at den enkelte lænestol netop kan være designet til at tilfredsstille begge typer behov og formål i større eller mindre grad.

Fast installation eller mobilitet?

Derudover bør du også tænke over, om lænestolen skal udgøre en statisk og fast installation i et rum eller om den skal være mere mobil og bevægelig. Hvis det skal være det første, så bør du vælge en lænestol, der er stabil med fire ben og samtidig er rummelig med en god siddekomfort.

Læder eller stof?

Det sidste tip handler om lænestolens stof. Det er generelt meget afgørende, da det både repræsenterer rent praktiske forhold og visuelle omstændigheder. Her har læder og stof markant forskellige egenskaber med hver deres fordele og ulemper. Stof-udgaven kræver ingen egentlig vedligeholdelse ud over lidt støvsugning eller bankning i ny og næ – og så giver det også et hyggeligt og varmt udtryk til stuen. Den suger dog også spildte væsker og fedtholdig mad til sig og efterlader pletter og skjolder. Læder derimod lidt mere stilbevidst og går aldrig rigtig af mode. Det er et klassisk look, som dog kræver lidt mere pleje og vedligeholdelse. Det er dog lettere at tørre over med en fugtig klud, hvis uheldet skulle være ude.