Den klassiske, danske indretning er ikke ligefrem kendt for at være fuld af farver – ikke mere end striberne på en Kähler vase. De danske hjem består derfor primært af sort, hvid og grå samt træfarver, og det kan hurtigt føles koldt og upersonligt. Du kan dog nemt pifte dit hjem op og gøre det mere hyggeligt og personligt ved blot at inddrage nogle farver. Er du i tvivl om, hvordan du gør, så har vi her samlet nogle tips til dig.

Kend din farvepalette

I første omgang handler det om at finde de rette farver, bl.a. hvilke farver, der passer godt sammen. Du kan f.eks. vælge at holde dig til en enkelt farve og bruge forskellige farvetoner og nabofarver sammen med den. Det giver et mere roligt udtryk. Det kan f.eks. være lyserøde, orange og gyldne toner i samspil. Hvis du dog gerne vil have mere liv, kan du i stedet vælge at indrette med kontrastfarver. Det kan f.eks. være rød og grøn, gul og lilla eller blå og orange. De er hinandens modsætninger, men klæder hinanden rigtig godt – og det giver et fantastisk farvespil.

Find de rette farver til de enkelte rum

Bare fordi du er glad for en bestemt farve, betyder det ikke, at denne farve egner sig godt til alle rum. Farver påvirker os nemlig på forskellige måder, og det er derfor vigtigt, at du gør dig klart, hvad formålet er, inden du vælger en farve. Vi gennemgår lige kort de forskellige farver, så du kan blive lidt klogere på, hvilke farver, der egner sig til hvilke rum:

Orange – Glad farve. Stimulerer appetit, social aktivitet og gode samtaler. Oplagt til køkken eller spisestue.

Grøn – Healende og afslappende. Afspejler sundhed og vækst. Oplagt til køkkenet.

Gul – Varm, opløftende og stimulerende. Inviterer til koncentration, kreativitet og produktivitet. Oplagt til kontoret.

Blå – Afslappende og rensende. Afspejler fred, ro og afslapning. Oplagt til badeværelset og soveværelset.

Rød – Symboliserer kærlighed. Oplagt til soveværelset (dog ikke for skarpe toner).

Lilla og lyserød – Giver en romantisk stemning. Oplagt til soveværelset.

Mal væggene eller brug tapet

Den bedste måde at inddrage en farve i din indretning på er ved at give den plads – og her er væggene den største plads, du har til rådighed. En eller flere farvede vægge giver meget liv til et rum og det får også virkelig plakater og billeder til at træde frem. Hvis du gerne vil sikre et godt resultat, anbefaler vi, at du allierer dig med et professionelt malerfirma.

Brug plakater og nips

Hvis du ikke er helt så modig, så kan du i stedet starte i det små med farverne. Du kan f.eks. vælge puder, nips, tæpper, plakater og lignende i dine valgte farver. Her kan du både vælge elementer inden for den samme farveskala eller vælge kontrastfarver.